Kolumni: Yhdessä

 

Olen ollut nyt kahdeksan kuukautta Imatran Inkerinä. Aika on ollut todella mahtavaa ja täynnä hienoja tapaamisia. Olen tavannut Imatralla satoja ihania imatralaisia ja tapaamisia on ollut myös muualla Etelä-Karjalassa; Pietarissakin. Kaikki tapaamiset ovat olleet yhtä antoisia ja mieleenpainuvia.

Meidän täytyy pitää yhtä.

Imatralaiset, te olette avoimia, iloisia, energisiä, olette mahtavia. Nyt minulle on vielä vahvemmin varmistunut, että Imatralla on oma henkensä, kuten syntymäkaupungissani Tartossakin.
Suomi 100 -juhlavuoden teema on Yhdessä. Uskon, että otsikkoa ei ole turhaan valittu juhlavuoden teemaksi, sillä Suomi ja koko maailma elää vaikeita aikoja etenkin taloudessa ja maailmassa on paljon erilaisia uhkia. Meidän täytyy pitää yhtä. Yhdessä menemme eteenpäin. Yhdessä laitamme Imatran ja Suomen nousuun.
Imatralla on juuri tehty päätös, että tulevaisuudessa kaupungissa on vain kolme koulukeskusta. Koulumatkat pitenevät ja lapsen paluumatka koulusta kotiin saattaa hidastua erilaisten houkutusten perässä. Olisiko nyt jo hyvä aika palauttaa kouluihin erilaiset ohjatut kerhot ja monipuolinen iltapäivätoiminta? Kaupungissa on lukuisia vähävaraisia perheitä. Kaupunki tai valtio voisi tarjota kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuuden osallistua koulupäivän jälkeiseen kerhotoimintaan.
Suomessa olisi hyvä myös herättää henkiin yleisesti rakkaus perinteisiin ja perinnekulttuuriin. Kuorolaulua ja kansantanssia harrastavat pääasiassa musiikkiluokkalaiset. Kerhojen avulla kaikki lapset voisivat kiinnostua enemmän perinteistä, perinnemusiikista ja omista juuristaan.
Virossa on mahdollista harrastaa kuorolaulua ja kansantanssia suurimmassa osassa kouluja. Itsekin harrastin lapsuudessani kuorolaulua ja kansantanssia, ja siinä on varmasti syy, miksi arvostan perinnekulttuuria.
Imatralla järjestetään elokuun alussa kansallispukujen tuuletuspäivä. Tapahtuma on alueelle mielestäni tärkeä. Ehkä tapahtuman ohjelmistoon voisi lisätä tulevaisuudessa myös kansanmusiikkia ja kansantanssiakin. Kansanmusiikki, moderni folkmusiikki, moderni kansantanssi... toivotaan, että lapset ja nuoret kiinnostuisivat vanhan ja uuden perinteen yhdistämisestä, luovat myös uutta, jollei tuohivirsut kiinnosta.
Toivotaan, että kaikkia kutsutaan yhä enemmän mukaan toimintoihin — Imatralla on toteutettu paljon hyviä hankkeita, ja toivottavasti toteutetaan jatkossakin.

Xudaferin.eu

12:16